Od 2 września do 10 listopada 2020 roku Stowarzyszenie zrealizowało projekt „Akademia kompetencji”, który jest dofinansowany przez Województwo Lubelskie ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, a dotację otrzymaliśmy z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie.
W ramach projektu odbyły się następujące warsztaty:
Szkolenia tylko dla kadry - osób pracujących z osobami niepełnosprawnymi,
- szkolenie - „Dyslalia – postępowanie logopedyczne w przypadku nienormatywnej wymowy głosek „f. w, h/ch” oraz „l”, braku automatyzacji głosek dentalizowanych, przyśpieszonego tempa mówienia, zaburzeń kinestezji artykulacyjnej” - szkolenie przeznaczone dla kadry, która bezpośrednio zaangażowana jest w proces rehabilitacji społecznej.
- szkolenie – „Połykanie i pozycja spoczynkowa języka oraz współistniejące problemy” - szkolenie przeznaczone jest dla kadry, która bezpośrednio zaangażowana jest w proces rehabilitacji społecznej.
- kurs kulinarny „Akademia Kulinarna”– kurs przeznaczony jest dla kadry, bezpośrednio zaangażowanej w proces rehabilitacji zawodowej i społecznej..
Szkolenia dla kadry - osób pracujących z osobami niepełnosprawnymi, wolontariuszy i rodziców/opiekunów osób niepełnosprawnych
- szkolenie „Aspekty medyczne w autyzmie - warsztaty „Kolorowy świat stymulacji = kreatywność oraz twórcze myślenie”
Szkolenia dla rodziców/opiekunów osób niepełnosprawnych
- szkolenie „Wprowadzenie do alternatywnych i wspomagających sposobów porozumiewania się” - szkolenie dla 20 rodziców/opiekunów dzieci niepełnosprawnych poprowadzi terapeuta
- warsztaty „Diagnoza możliwości komunikacyjnych dziecka. Tworzenie pomocy komunikacyjnych”
- szkolenie „Metoda terapii czaszkowo – krzyżowej i jej wpływ na rozwój psychofizyczny dzieci i młodzieży”
- szkolenie „Racjonalne odżywianie i jego wpływ na rozwój psychofizyczny dzieci z niepełnosprawnością intelektualną”
- szkolenie „Zaburzenia odżywiania dzieci ze spektrum autyzmu i zespołem Downa -omówienie wybranych specjalistycznych diet stosowanych przy zaburzeniach odżywiania”