Z wielkim zaangażowaniem rozpoczęliśmy realizację kolejnego projektu pt.: „Gotujemy się do pracy”. Zadanie to realizowane było podczas 5 warsztatów kulinarnych prowadzonych przez pana Marcina Sikorę, szefa kuchni Hotelu Artis w Zamościu. Podczas każdego warsztatu Prowadzący zaskakiwał pomysłami na wykwintne dania, udziela profesjonalnych instrukcji oraz wprowadza młodych kucharzy w arkana mistrzowskiej sztuki przyrządzania potraw. Uczestnicy to entuzjaści gotowania, którzy pragnęli pobierać naukę od profesjonalisty, a którymi marzą zostać w przyszłości. Udział w warsztatach kulinarnych przekładał się bezpośrednio na progres umiejętności społecznych i poznawczych. Beneficjenci rozwijali umiejętności społeczne poprzez nawiązywanie kontaktów interpersonalnych, budowanie pozytywnych relacji międzyludzkich oraz odpowiedzialności za wykonywane zadania. Udział w zajęciach wypłynął również na wzrost poczucia własnej wartości, aktywności życiowej, dodał odwagi ku podejmowaniu samodzielnych zadań oraz przyczynił się do przeświadczenia, że uczestnicy są w stanie odnieść sukces i zaistnieć na rynku pracy. W menu wykonanym pod okiem Mistrza znalazły się miedzy innymi: zupa krem z dyni i pomarańczy z chipsami z kaszy gryczanej, hamburgery z grillowanymi warzywami w pampuchach i sosem barbecie, a na deser serwowane były tartaletki owsiane z kremem z karmelizowanej pietruszki i białej czekolady, posypane karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi.

sikora1jpg [400x267]

We wtorek 10 grudnia 2019 r. zakończyliśmy naszą przygodę kulinarną pod kierunkiem pana Marcina Sikory szefa kuchni Hotelu Artis w Zamościu. Na ostatnim spotkaniu przygotowaliśmy: placuszek z kiszonej kapusty z łososiem, makaron z warzyw, polędwiczki z dorsza z kruszonką i dwukolorowym, szpinakowym ravioli z sosem maślano – cytrynowym. A na deser pachnący, korzenny piernik oraz mus czekoladowy ze słonymi orzeszkami.  Dania smakowały wyśmienicie, swym aromatem przybliżyły nas do świąt. Dziękujemy panu Marcinowi oraz grupie uczniów z Krasnegostawu, Tomaszowa Lubelskiego i Zamościa, z którymi wspólnie doskonaliliśmy swoje kulinarne umiejętności.

sikorajpg [400x267]

Realizacja powyższego zadania możliwa jest dzięki uzyskanej dotacji z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Lublinie.  Zadanie zostało dofinansowane przez Województwo Lubelskie ze środków PFRON.