BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
KUCHARZ
![dsc_3337jpg [400x266] dsc_3337jpg [400x266]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/dsc_3337.jpg)
Kucharz to osoba zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw, napojów, ciast i deserów. Nadzoruje wydawanie przygotowanych potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie, dekorację. Musi posiadać wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników.
Zawód kucharza można zdobyć ucząc się w 3-letniej Szkole Branżowej I stopnia w PZPSW w Hrubieszowie. W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nauczysz się: oceny jakości surowca, przechowywania żywności, przygotowania produktów i stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów, wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów, poznasz nowoczesne techniki kulinarne i trendy w serwowaniu dań.
Kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Przedmioty praktyczne:
– zajęcia praktyczne z przygotowywania i wydawania dań
Przedmioty teoretyczne:
– technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
– język angielski zawodowy
– zasady żywienia
– wyposażenie zakładów gastronomicznych
Egzamin z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań odbywa się w klasie trzeciej. Po zdaniu egzaminu oraz ukończeniu szkoły otrzymasz dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji w zawodzie kucharz.
Absolwenci mogą podjąć pracę najczęściej w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu.
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do: sporządzania potraw i napojów, przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów, co daje dodatkowe możliwości zatrudnienia w sanatoriach i szpitalach, planowania i sporządzania kart menu, profesjonalnego dekorowania potraw i przygotowywania ich ekspozycji, współpracy w zespole i nabycia doświadczenia w przygotowaniu bankietów, wesel i różnych uroczystości.
![dsc_3468jpg [400x266] dsc_3468jpg [400x266]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/dsc_3468.jpg)
![nowy_obraz_2jpg [400x266] nowy_obraz_2jpg [400x266]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/nowy_obraz_2.jpg)
CUKIERNIK
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie różnych ciasteczek, ciast, tortów, deserów, lodów, pieczywa cukierniczego trwałego oraz wykonuje elementy dekoracyjne wyrobów cukierniczych. Cukiernik jest to zawód, cieszący się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy.
Zawód cukiernik można zdobyć, ucząc się w 3-letniej Szkole Branżowej I stopnia w Powiatowym Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Hrubieszowie.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- doboru surowców w celu wytwarzania produktów i półproduktów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów cukierniczych,
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowania wyrobów cukierniczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
Cukiernik znajdzie zatrudnienie:
- w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe,
- w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie,
- w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery,
Egzamin z kwalifikacji TG.4 Produkcja wyrobów cukierniczych odbędzie się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie cukiernik a następnie po ukończeniu szkoły otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.
![dsc_3353jpg [400x266] dsc_3353jpg [400x266]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/dsc_3353.jpg)
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Na tym kierunku:
Poznasz:
- pojęcia techniczne i nazewnictwo,
- materiały budowlane do robót wykończeniowych i ich zastosowania,
- sposób wykończenia wnętrza: rodzaje tynków, powłok malarskich, tapet, okładzin, podłóg oraz elementów aranżacji wnętrza malarskie, określać ich zastosowanie oraz zasady ich wykonywania,
- podłoża podłogowe i ich przygotowania,
- izolacji, stosowane w konstrukcjach podłóg,
- zasady montażu, osadzania, napraw oraz konserwacji stolarki i ślusarki budowlanej,
- wykonania prostych prac stolarskich we wnętrzu,
- zasady wykonywania wykończeniowych robót szklarskich,
- zasady wykonywania okładzin ściennych z różnych materiałów,
- wykonywania okładzin z płyt suchego tynku oraz sufitów podwieszonych,
- zasady wykonywania ocieplenia ścian zewnętrznych budynku
![p1250180.jpg [300x225] p1250180.jpg [300x225]](http://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/p1250180.jpg)
![p1250181.jpg [300x225] p1250181.jpg [300x225]](http://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/687/cms/szablony/12477/zdjecia/p1250181.jpg)
Zapraszamy!!!