"Od tradycyjności do nowoczesności" - warsztaty kulinarne
Grupa uczestników inicjatywy Warsztaty kulinarne „Od tradycyjności do nowoczesności” realizowanych w ramach projektu „Aktywni w społeczności” realizowanego przez Fundację Aktywności Obywatelskiej w Lublinie, a finansowanego przez Fundację Inicjatyw Obywatelskich przygotowali wspaniałe potrawy pod okiem szefa kuchni Restauracji „Artis” Hotel&SPA pana Marcina Sikory. Wykorzystując wiedzę mistrza, młodzi kucharze przygotowali przystawkę – Shusi w różnych smakach, danie główne – zupa krem z białych szparagów z ziołowymi grzankami, comber wieprzowy z musem z szalotki i gorczycy z posypką ziemniaczaną, a na deser zaserwowali mus czekoladowy z żelem z czarnej porzeczki i pudrem z masła orzechowego z truflą z białej czekolady.
Następnie odbył się pokaz kulinarny, na który zaproszono wszystkich uczestników naszej Inicjatywy. W „pysznej” atmosferze odbyła się degustacja potraw, poprzedzona wykładem Szefa Kuchni na temat składników potraw oraz sposobu ich przygotowania jak również składników nowoczesnej technologii wykorzystanych do przyrządzania dań. Pan Marcin opowiadał również o nowoczesnym sprzęcie, który ułatwia i zdecydowanie usprawnia pracę w kuchni.