„Smacznie, zdrowo i bezpiecznie” - projekt edukacyjny
„Smacznie, zdrowo i bezpiecznie” to projekt edukacyjny, którego celem było przekazanie uczniom zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania. Poznali oni korzyści wynikające ze spożywania 5 posiłków dziennie, techniki kulinarne pozwalające zachować wartości odżywcze przygotowywanych posiłków, znaczenie składników występujących w warzywach i owocach, i ich wpływ na organizm człowieka oraz konsekwencje zdrowotne nieprawidłowej diety.
Projekt realizowany był w oparciu o program akcji edukacyjnej marki „Winiary” „ Żyj smacznie i zdrowo”
Uczniowie klasy II pod opieką pani A. Kozickiej i M. Szczuckiej wzięli udział w cyklicznych spotkaniach promujących zdrowy tryb życia. Podczas zajęć edukacyjnych zdobyli ciekawe informacje dotyczące zdrowego trybu życia, zdrowego odżywiania. Przeprowadzono zajęcia pt.:”Rzecz o bezpieczeństwie w kuchni i dobrych manierach przy stole”, których celem było zapoznanie uczniów z bezpieczeństwem i higieną pracy podczas przygotowywania posiłków oraz zapoznanie z tajnikami Savoir-vivre czyli zasadami nakrywania i podawania do stołu oraz jedzenia i picia. Dzięki uprzejmości starszych kolegów uczniowie gimnazjum mogli uczestniczyć w zajęciach otwartych prowadzonych w pracowni kulinarnej, gdzie zgłebiali tajniki smacznego i zdrowego przygotowywania posiłków. Uczniowie, którzy kształcą się w zawodzie kucharz, chętnie dzielili się własnym doświadczeniem i wiedzą. Następnym etapem działań, były przygotowane przez uczniów według własnego pomysłu zdrowe koktajle owocowe, przekąski z owoców i warzyw w formie koreczków, które zaprezentowano dla całej społeczności szkolnej. Gimnazjaliści z ogromnym zaangażowaniem i skupieniem prowadzili kącik promujący spożywanie owoców i warzyw. Z przygotowanego asortymentu zdrowych przekąsek i koktajli korzystali przedszkolaki , uczniowie szkoły podstawowej oraz gimnazjaliści i uczniowie zasadniczej szkoły zawodowej oraz goście odwiedzający nasz ośrodek. Stoisko było różnobarwne, przygotowane na wysokim poziomie zarówno pod względem estetycznym jak i z zachowaniem zasad racjonalnego żywienia oraz łączenia produktów spożywczych. Podsumowaniem naszej akcji jest wydanie poradnika dla młodziezy pt.”Smacznie, zdrowo i bezpiecznie” przygotowanego przez uczniów klasy II gimnazjum, który został zaprezentowany podczas promocji zdrowych przekąsek, ponieważ celem takiego wydarzenia jest uświadomienie wszystkim, nie tylko społeczności szkolnej, ale także lokalnej, dobrych praktyk związanych ze zdrowym żywieniem.
Zaangażowanie młodzieży, w realizację poszczególnych etapów tego programu, świadczy o zainteresowaniu gimnazjalistów nie tylko zdrowym żywieniem, ale także zdrowym trybem życia. Ten projekt ma charakter profilaktyczny. Młodzież otrzymała podczas realizacji programu nie tylko wiedzę. Doświadczyła tego, że zdrowy posiłek, ruch wcale nie musi kojarzyć się z czymś nieprzyjemnym i niesmacznym. A efekt, czyli siła, zdrowy wygląd, młodość, atrakcyjność, płynie z witamin i ruchu, a nie drogich kremów, czy zabiegów chirurgicznych.