Warsztaty Kulinarne „Od tradycyjności do nowoczesności”
Realizując inicjatywę opracowaną podczas projektu "Aktywni w społeczności" realizowanego przez Fundację Aktywności Obywatelskiej w Lublinie, a finansowanego przez Fundację Inicjatyw Obywatelskich udaliśmy się do Koła Gospodyń Wiejskich w Teptiukowie. Tam uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy oraz Szkoły Zawodowej pod okiem Pań z Koła Gospodyń przygotowali dania według tradycyjnych receptur oraz przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Wspólnie przygotowano dania: rosół z kury z makronem oraz lubczykiem, pierogi z twarogiem i ziemniakami, pierogi z kaszą i twarogiem oraz pierogi z ziemniakami i cebulką okraszone spawareczkami i podawane z kwaśną śmietaną, na deser przygotowano budyń z domową konfiturą wiśniową oraz kruszoną czekoladą. W czasie warsztatów nastąpiła integracja wszystkich uczestników, a wspólną degustację potraw zdominowała atmosfera świątecznego, domowego obiadu.
Serdecznie dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Teptiukowie za tak miłe przyjęcie, za pokazanie kunsztu kulinarnego za stworzenie domowej atmosfery.
Nasza Inicjatywa to kolejne działanie z Kołem Gospodyń w Teptiukowie to trwała, piękna współpraca, pełna akceptacji otwartości oraz łącząca pokolenia.