WYJŚCIE Z KLASĄ
„Cudze chwalicie, swego nie znacie …” pod takim właśnie hasłem uczniowie naszej placówki rozpoczęli swoją przygodę z ciekawymi zakątkami naszego miasta. Pierwszym punktem programu było zwiedzanie Muzeum im. ks. Stanisława Staszica w Hrubieszowie oraz udział w zorganizowanych tam warsztatach andrzejkowych. Nasi podopieczni dowiedzieli się więcej o tradycjach andrzejkowych związanych ściśle z naszym regionem oraz zanurzyli w fascynującym świecie przepowiedni i wróżb. Zapoznali się z tajnikami dawnych obrzędów takimi jak wróżenie z kart, lanie wosku czy poznanie znaczenia wylosowanych cyfr. Czas ten upłynął nam na refleksji, marzeniach i planach na przyszłość.
Kolejnym punktem naszej wędrówki była tym razem uczta dla ciała czyli warsztaty parzenia herbaty i robienia pizzy. W ten niesamowicie aromatyczny klimat przeniósł nas szef kuchni Hotel&Restauracja Gniecki pan Łukasz Jasiński. Uczniowie poznali sposoby oraz techniki parzenia herbaty, dowiedzieli się o jej właściwościach leczniczych i zdrowotnych. Najprzyjemniejszą częścią był jednak wybór herbat oraz ich samodzielne przyrządzenie. Można było wzbogacić smak herbaty nietuzinkowymi przyprawami w postaci: cytryny, goździków, rozmarynu, anyżu itp.
Końcowy etap to samodzielne wykonanie prawdziwej włoskiej pizzy. Wiedza dotycząca techniki wykonywania ciasta, przygotowania sosu oraz doboru najwyższej jakości produktów była dla młodzieży niezwykle cenna. Istotnym elementem była również degustacja przygotowanej samodzielnie potrawy i relaks przy aromatycznej herbacie. Wyjście z Klasą było zatem prawdziwą ucztą zarówno dla ciała jak i dla ducha.
D. Białonoga, M. Sawicka