Tutaj powinien być opis

Noc zmysłów

Zmysły odgrywają kluczową rolę w procesie zdobywania wiedzy i umiejętności. Dzięki nim, nie tylko odbieramy otaczający nas świat, ale również skuteczniej przyswajamy informacje. Odkrywanie nowych produktów, smaków i zapachów to doskonała metoda nauki poprzez zabawę, dostarczająca podniebieniu nowych doznań a mózgu – przydatnych bodźców do pracy. Podczas realizacji projektu „Kolejny krok ku zmianie – mobilności kadry PZPSW w Hrubieszowie” Erasmus+, nauczyciele naszego Ośrodka mieli okazję poznać bliżej unikalną kulturę, historię i język hiszpański a także kuchnię charakteryzującą się niesamowitymi specjałami. Chcąc przybliżyć naszym uczniom hiszpańskie frykasy zorganizowana została lekcja „Noc zmysłów”, na której wychowankowie smakowali i wąchali hiszpańskie oliwki, sery, owoce takie jak pomarańcze i granaty a także tradycyjne hiszpańskie ciasto pomarańczowe. Lekcję umilała hiszpańska muzyka flamenco oraz olejki zapachowe. 
Odpowiednio zaplanowane działania edukacyjne angażujące wszystkie nasze zmysły mogą być nie tylko ciekawe, ale też bardzo efektywne. Próbowanie nowych potraw pomogło naszym uczniom lepiej zrozumieć kulturę kraju, z którego pochodzą. Podobnie testowanie różnorodnych aromatów perfum ułatwiło zapamiętanie charakterystycznych nut zapachowych oraz roślin, które są ich źródłem. Poznawanie nowych smaków i zapachów to fascynująca przygoda dla każdego ucznia. W efekcie stają się bardziej otwarci na różnorodność kulinarną i są chętni do eksperymentowania z pokarmem w przyszłości.

E.Wojtiuk, I.Duławska – Kula, E. Hukowska