Tutaj powinien być opis

Truskawkowy zawrót głowy w grupie IV

Czerwiec to miesiąc, w którym możemy cieszyć się potencjałem koktajli z sezonowych owoców. Tak też było u nas w środowe popołudnie. Wychowankowie wykorzystując truskawki zrobili pyszny, słodziutki i pełen witamin koktajl z sezonowych owoców. Truskawki użyte do deseru to smaczne owoce, które mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Wpływ, jaki truskawki wywierają na zdrowie jest nie do przecenienia. Poleca się reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. To również źródło witaminy C, a dodatkowo mają niewiele kalorii. Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie – w takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem. Wychowankowie chętnie brali udział w zajęciach, lecz nie da się ukryć, że degustacja to było coś na co najbardziej czekali.

S. Lis