winiary.png [150x145]Żyję zdrowo – kolorowo!

Projekt promujący zdrowy styl życia

- realizacja zadania Rządowego Programu "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła"

 

     

Definicja zdrowia wg Światowej Organizacji Zdrowia: „Zdrowie określa się jako stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności”.

Zdrowie jest:

- wartością, dzięki której człowiek może realizować swoje aspiracje, osiągać satysfakcję, zmieniać środowisko i z nim sobie radzić;

- zasobem, bogactwem dla społeczeństwa, gwarantującym jego rozwój społeczny i ekonomiczny;

- środkiem do osiągnięcia lepszej jakości życia.

Powyższe stwierdzenia dotyczą wszystkich, ale szczególnie ludzi młodych. Zdrowy uczeń ma lepszą dyspozycję do nauki i może realizować wyżej wymienione wartości. Edukacja zdrowotna jest najbardziej opłacalną i długofalową inwestycją w zdrowie społeczeństwa. W szkole powinna być zintegrowana ze wszystkimi dziedzinami wiedzy. Umożliwi to uczniom nabywanie kompetencji do:

  • zdrowego stylu życia
  • identyfikacji własnych problemów zdrowotnych oraz zagrożeń dla zdrowia
  • obiektywnej samooceny i samoakceptacji
  • dostrzegania atrakcyjności aktywnego spędzania czasu

Młody człowiek wyposażony w taką wiedzę dokonuje wyboru modelu stylu życia i wie, jak duży wpływ może mieć na swoje zdrowie.

 

Celem projektu jest spopularyzowanie wśród uczniów podstawowych zasad zdrowego trybu życia dzieci i młodzieży. Cel ten realizowany będzie poprzez:

  • kształtowanie i utrwalanie zachowań sprzyjających zdrowiu
  • promowanie aktywności fizycznej
  •  zdobycie wiedzy i umiejętności istotnych w sytuacjach zagrożenia zdrowia.

 

Zadania projektu:

Lp .

Zadania

Osoba odpowiedzialna

Termin realizacji

1.

Przeprowadzenie konkursu plastycznego i literackiego na temat Sposoby na ciekawy i zdrowy wypoczynek

Dorota Białonoga

Magda Sawicka

Luty – marzec 2015

2.

Przeprowadzenie we wszystkich klasach debaty uczniowskiej na temat Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia.

 

 

Agnieszka Tomicka

Agnieszka Kozicka

Barbara Tarnawska

 

Marzec 2015

3.

Przeprowadzenie konkursu kulinarnego dla wszystkich klas Zdrowie na talerzu

Agnieszka Tomicka

Agnieszka Kozicka

Barbara Tarnawska

 

20 marca 2015 r.

4.

Zorganizowanie spotkania rodzicami uczniów na  temat Odżywianie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Wpływ braku aktywności ruchowej na kondycje i samopoczucie dziecka.

Małgorzata Dobrowolska – Pawluk

 

06 marca 2015 r.

5.

Przeprowadzenie jednodniowych zajęć ruchowych pod hasłem Żyję zdrowo – kolorowo. Dzień Sportu.

Marcin Perkman

Ireneusz Biernacki

Justyna Buczko

Barbara Tarnawska

 

20 marca 2015 r.

6.

Przeprowadzenie w klasach spotkań na temat Wpływ osiągnięć technicznych XXI wieku wpływających negatywnie na rozwój i kondycję zdrowotna dzieci i młodzieży.

Jacek Pyda

Czerwiec 2015

7.

Przeprowadzenie spotkania uczniów z regionalnymi przedstawicielami sportu, organizacjami społecznymi promującymi zdrowy tryb życia na temat Budowanie własnego systemu wartości poprzez osiągnięcia sportowe.

Marcin Perkman

Justyna Buczko

 

Kwiecień 2015

8.

Przeprowadzenie w klasach gimnazjum i szkoły zawodowej spotkania z kosmetyczką, położną i pielęgniarką na temat Zdrowie i uroda

Małgorzata Dobrowolska – Pawluk

Kwiecień 2015

 

 

 

9.

Przeprowadzenie w klasach szkoły podstawowej zajęć praktycznych na temat Sami robimy, bo bardzo lubimy sałatkę owocową.

Jolanta Dyjach      

Marzec - kwiecień 2015