Żyję zdrowo – kolorowo!
Projekt promujący zdrowy styl życia
- realizacja zadania Rządowego Programu "Bezpieczna i Przyjazna Szkoła"
Definicja zdrowia wg Światowej Organizacji Zdrowia: „Zdrowie określa się jako stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub niepełnosprawności”.
Zdrowie jest:
- wartością, dzięki której człowiek może realizować swoje aspiracje, osiągać satysfakcję, zmieniać środowisko i z nim sobie radzić;
- zasobem, bogactwem dla społeczeństwa, gwarantującym jego rozwój społeczny i ekonomiczny;
- środkiem do osiągnięcia lepszej jakości życia.
Powyższe stwierdzenia dotyczą wszystkich, ale szczególnie ludzi młodych. Zdrowy uczeń ma lepszą dyspozycję do nauki i może realizować wyżej wymienione wartości. Edukacja zdrowotna jest najbardziej opłacalną i długofalową inwestycją w zdrowie społeczeństwa. W szkole powinna być zintegrowana ze wszystkimi dziedzinami wiedzy. Umożliwi to uczniom nabywanie kompetencji do:
- zdrowego stylu życia
- identyfikacji własnych problemów zdrowotnych oraz zagrożeń dla zdrowia
- obiektywnej samooceny i samoakceptacji
- dostrzegania atrakcyjności aktywnego spędzania czasu
Młody człowiek wyposażony w taką wiedzę dokonuje wyboru modelu stylu życia i wie, jak duży wpływ może mieć na swoje zdrowie.
Celem projektu jest spopularyzowanie wśród uczniów podstawowych zasad zdrowego trybu życia dzieci i młodzieży. Cel ten realizowany będzie poprzez:
- kształtowanie i utrwalanie zachowań sprzyjających zdrowiu
- promowanie aktywności fizycznej
- zdobycie wiedzy i umiejętności istotnych w sytuacjach zagrożenia zdrowia.
Zadania projektu:
Lp . |
Zadania |
Osoba odpowiedzialna |
Termin realizacji |
1. |
Przeprowadzenie konkursu plastycznego i literackiego na temat Sposoby na ciekawy i zdrowy wypoczynek |
Dorota Białonoga Magda Sawicka |
Luty – marzec 2015 |
2. |
Przeprowadzenie we wszystkich klasach debaty uczniowskiej na temat Zdrowie na talerzu w zgodzie z piramidą żywienia.
|
Agnieszka Tomicka Agnieszka Kozicka Barbara Tarnawska
|
Marzec 2015 |
3. |
Przeprowadzenie konkursu kulinarnego dla wszystkich klas Zdrowie na talerzu |
Agnieszka Tomicka Agnieszka Kozicka Barbara Tarnawska
|
20 marca 2015 r. |
4. |
Zorganizowanie spotkania rodzicami uczniów na temat Odżywianie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Wpływ braku aktywności ruchowej na kondycje i samopoczucie dziecka. |
Małgorzata Dobrowolska – Pawluk
|
06 marca 2015 r. |
5. |
Przeprowadzenie jednodniowych zajęć ruchowych pod hasłem Żyję zdrowo – kolorowo. Dzień Sportu. |
Marcin Perkman Ireneusz Biernacki Justyna Buczko Barbara Tarnawska
|
20 marca 2015 r. |
6. |
Przeprowadzenie w klasach spotkań na temat Wpływ osiągnięć technicznych XXI wieku wpływających negatywnie na rozwój i kondycję zdrowotna dzieci i młodzieży. |
Jacek Pyda |
Czerwiec 2015 |
7. |
Przeprowadzenie spotkania uczniów z regionalnymi przedstawicielami sportu, organizacjami społecznymi promującymi zdrowy tryb życia na temat Budowanie własnego systemu wartości poprzez osiągnięcia sportowe. |
Marcin Perkman Justyna Buczko
|
Kwiecień 2015 |
8. |
Przeprowadzenie w klasach gimnazjum i szkoły zawodowej spotkania z kosmetyczką, położną i pielęgniarką na temat Zdrowie i uroda |
Małgorzata Dobrowolska – Pawluk |
Kwiecień 2015
|
9. |
Przeprowadzenie w klasach szkoły podstawowej zajęć praktycznych na temat Sami robimy, bo bardzo lubimy sałatkę owocową. |
Jolanta Dyjach |
Marzec - kwiecień 2015
|