Smacznie, zdrowo, owocowo
Uczniowie klasy I wzięli udział w zajęciach z Funkcjonowania osobistego i społecznego, których głównym celem było przygotowanie sałatki owocowej. Zajęcia miały na celu rozwijanie umiejętności praktycznych, współpracy w grupie oraz dbania o zdrowie i higienę. Nauczyciel omówił z uczniami, jakie owoce będą używane do sałatki i dlaczego warto jeść owoce, zwracając uwagę na ich wartości odżywcze. Przed przystąpieniem do pracy, uczniowie zostali pouczeni o konieczności umycia rąk, owoców i używanych narzędzi kuchennych. Każdy uczeń miał swoje stanowisko z potrzebnymi narzędziami – deska do krojenia, nóż (dostosowany do umiejętności uczniów), talerze na owoce. Dzieci z pomocą kroiły owoce (np. jabłka, banany, winogrona,), ucząc się przy tym precyzji i bezpieczeństwa pracy z narzędziami. Po pokrojeniu owoców uczniowie wymieszali je. Podczas tej czynności nauczyciel zachęcał do współpracy i dzielenia się obowiązkami. Zajęcia były doskonałą okazją do rozwijania umiejętności praktycznych oraz pracy w zespole. Dzieci miały możliwość samodzielnego działania, a jednocześnie uczyły się współpracy. Każdy uczeń aktywnie uczestniczył w przygotowaniach, co wpłynęło na poczucie odpowiedzialności za wspólny efekt.
E. Targońska