
Carving sztuka zdobienia potraw
Dobiega końca carvingowa przygoda uczniów klasy III K szkoły branżowej. Przez rok uczniowie uczyli się tej wyjątkowej sztuki zdobienia potraw. Te jakże kreatywne i bardzo ciekawe zajęcia tworzenia różnorodnego rodzaju magicznych kompozycji z owoców i warzyw dały młodym adeptom sztuki kulinarnej wiele radości. Młodzież rzeźbiła ozdoby z owoców i warzyw nabywając umiejętności dekorowania potraw za pomocą odpowiednio uformowanych, liści, kwiatów, palm i kompozycji przestrzennych ptaków i zwierząt oraz innych dodatków dekoracyjnych, które mogą stanowić dekorację na stołach okolicznościowych np. urodziny, imieniny itp. Dzięki takim motywom dekoracyjnym, posiłki będą wyglądały smacznie, a przede wszystkim estetycznie. Bardzo ważną rolę w wykorzystaniu takich wzorów rzeźb i kompozycji pełnią odpowiednie noże i narzędzia. To dzięki nim można tworzyć niesamowite dzieła owocowo-warzywne.
S. Studzińska