
Dzień Piekarza i Cukiernika
Dzień Piekarzy i Cukierników przypada na 15 marca. Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto w dniu, w którym przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Od najmłodszych lat zafascynowany był wszystkim, co wiązało się z wypiekami. W 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Został redemptorystą, ale do końca życia pozostawał wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba.
Dzięki piekarzom i cukiernikom możemy zajadać się smacznymi ciastami, ciasteczkami czy różnej odmiany bułeczkami i pieczywem. Pasja do pieczenia zazwyczaj przejmowana jest jeszcze w dzieciństwie od mam i babć. Cukiernik to ceniona profesja w branży spożywczej. Osoba wykonująca ten zawód zajmuje się szeroko pojętym pieczeniem i przygotowywaniem ciast, ciasteczek oraz deserów Niewątpliwą zaletą tego zawodu jest możliwość tworzenia słodkości własnymi rękami, często wykorzystując samodzielnie skomponowane przepisy. Z drugiej strony, należy pamiętać, że jest to praca wymagająca zarówno dobrej kondycji, jak i cierpliwości. To był miły, słodki oraz bardzo smaczny dzień a w naszej placówce obchodziliśmy go dość intensywnie, poprzez prezentację zawodu cukiernika oraz przygotowanych przez naszych uczniów Szkoły Branżowej I stopnia, słodkich i słonych wypieków. Podsumowaniem spotkania była rozmowa na temat pracy cukiernika, prezentacja filmu oraz degustacja przygotowanych słodkości.
Cukiernikom i Piekarzom życzymy sukcesów, realizacji marzeń, satysfakcji z pracy zawodowej oraz opieki św. Klemensa.
A. Kozicka M. Szczucka