
Carvingowe kompozycje owocowo-warzywne
Młodzież Szkoły Branżowej I Stopnia w ramach zajęć z carvingu tworzy różnorodnego rodzaju magiczne kompozycjie z owoców i warzyw. Tym razem młodzież rzeźbiła ozdoby z owoców i warzyw takich jak: kiwi, pomarańcza, melon, ananas, grejpfrut, dynia, papryka, marchew, por, seler, ogórek, pomidor. Uczniowie w ten sposób nabywają, także umiejętności dekorowania potraw za pomocą odpowiednio uformowanych, lisci, kwiatów, palm i kompozycji przestrzennych ptaków oraz innych dodatków dekoracyjnych, które będą stanowiły dekorację na stołach okolicznościowych np. urodziny, imieniny itp. Dzięki takim motywom dekoracyjnym, posiłki będą wyglądały smacznie, a przede wszystkim estetycznie. Bardzo ważną rolę w wykorzystaniu takich wzorów rzeźb i kompozycji pełnią odpowiednie noże i narzędzia. To dzięki nim mozna tworzyć niesamowite dzieła owocowo-warzywne. Zajęcia realizowane był w ramach projektu "W drogę po rozwój - mobilność kadry PZPSW w Hrubieszowie" nr projektu 2021-1-PL01-KA122-SCH- 00001529, który realizowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erazmus +.
S. Studzińska
http://pzpswhrubieszow.pl/wiadomosci/1/wiadomosc/523144/carvingowe_kompozycje_owocowowarzywne_