Co warto wiedzieć o COVID-19
Od nas, w dużej mierze, zależy zachowanie pełni zdrowia. Słońce i ekspozycja na jego promienie jest naturalnym sposobem podwyższania poziomu witaminy D w naszym organizmie. Ograniczenie cukrów prostych, zwiększone spożycie kiszonek, surowych warzyw, sezonowych owoców to klucz do zdrowej flory jelitowej - odpowiadającej za sprawny układ odpornościowy. Nie należy zapominać o codziennej porcji aktywności fizycznej - spacerze, jeździe na rowerze… .Minęło już półtora roku życia pod presją pandemii. Przedstawiamy „garść” porad, jak - oprócz budowania swojej odporności - postępować, by nie zachorować. Przypomnimy: czym jest COVID-19, drogi zakażenia, objawy oraz sposoby zapobiegania. W wywiadzie cennych uwag udzieliła pielęgniarka szkolna pani Agata Opała. Podsumowaniem tematu jest zamieszczony film.
Zachęcamy do zapoznania się z materiałem.
M. Litwiniuk-Mizerska, E. Perehubka
https://www.youtube.com/watch?v=8gfRZMHGK70