Innowacja pedagogiczna „Podróże kulinarne po smakach świata”
Od 1 marca do 31 maja w klasach IIB i IIIA PDP była prowadzona innowacja pedagogiczna pt. „Podróże kulinarne po smakach świata”. Projekt zajęć dostosowany został do możliwości psychofizycznych i uzdolnień naszych uczniów. Głównym celem było wzbogacanie wiedzy o świecie ze szczególnym uwzględnieniem preferencji kulinarnych innych narodów. Na zajęciach uczniowie mieli możliwość ugruntowania wiedzy na temat położenia poszczególnych państw na mapie świata, uzyskali informacje na temat specyfiki danego kraju oraz zapoznali się z jego ciekawostkami kulinarnymi. Rozwinęli również swoje umiejętności praktyczne poprzez samodzielne wykonywanie proponowanych potraw.
Konsumpcja przygotowanych przez uczestników potraw była doskonałą okazją do spożywania ich w dobrej atmosferze: odpowiedniego ich podania, nakrywania do stołu
i kulturalnego spożycia. Najprzyjemniejszym elementem zajęć była radość i satysfakcja ze wspólnie przyrządzonych potraw oraz poczęstunek, czyli efekt własnej pracy.
Dzięki zdobytej wiedzy uczniowie będą mogli pełniej funkcjonować w społeczeństwie oraz wykorzystywać swoje doświadczenia i umiejętności w domu rodzinnym.
Nowatorski charakter innowacji polegał na zintegrowaniu działań z zakresu rozwijania kreatywności, uspołeczniania, poprawie funkcjonowania osobistego i społecznego,
w szerokim tego słowa znaczeniu. Prowadził do nabycia nowych kompetencji i stanowił element aktywizacji zawodowej uczniów. Poszerzał wiedzę uczniów o otaczającym ich świecie.
K. Cierech