Lekcja otwarta "Zakąski na zimno"
W dniu 13 maja 2021 roku w klasie III Kucharz Branżowej Szkoły I Stopnia odbyła się lekcja otwarta z zajęć praktycznych, przeprowadzona przez panią Milenę Szczucką. Temat lekcji: „Zakąski na zimno - tartinki i mini kanapki”. Celem lekcji było: doskonalenie umiejętności wykonywania tartinek i mini kanapek. W ramach zajęć uczniowie przygotowali trzy rodzaje past: z awokado, jajeczną oraz pastę rybno-serową. Zgodnie z zasadą BHP i procedurą gastronomiczną zostały wykonane przez uczniów zakąski zimne. Do dekoracji kanapek wykorzystano owoce i warzywa w tym nowalijki, pełne witamin i świeżego smaku. Podczas zajęć uczniowie nabyli umiejętności dekorowania i ekspedycji potraw. Wszyscy wykazali się ogromną pomysłowością i kreatywnością podczas przygotowywania zakąsek na zimno, a po wykonaniu zadań zaprezentowali efekty swojej pracy i przystąpili do degustacji.
Milena Szczucka