Konkurs gastronomiczny w klimacie wielkanocnym
W dniu 26.03.2021 r. został rozstrzygnięty konkurs gastronomiczny. W tym roku szkolnym, w okresie pandemii, konkurs przybrał nieco inną, zmodyfikowaną formę. Konkurs pt.: „Na słodko i słono w klimacie wielkanocnych potraw” skierowany był do uczniów Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz i cukiernik. Warunkiem przystąpienia do konkursu było przedstawienie karty menu potraw związanymi ze świętami wielkanocnymi, podawanymi na słodko i słono.
Celem konkursu było: kształtowanie postaw kreatywnych poprzez zapoznawanie się z potrawami na słodko i słono proponowanymi na wielkanocny stół, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej i cukierniczej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie właściwych relacji rówieśniczych.
W konkursie liczyły się pomysłowość, kreatywność, samodzielność i estetyka prac oraz nawiązanie do tematu Świąt Wielkanocnych.
Zwycięzcy konkursu otrzymali piękne dyplomy i nagrody, pozostali uczestnicy słodką niespodziankę.
I miejsce – Agata Muzyczuk - kl I BSIs / kucharz
II miejsce – Iga Paszuk - kl I BSIs / kucharz
III miejsce – Aneta Kusy - kl I BSIs / kucharz
Wyróżnienie przyznano uczennicy Laurze Żelisko
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział, a zwycięzcom Gratulujemy!
Tekst: A. Kozicka