Tutaj powinien być opis

Konkurs gastronomiczny w klimacie wielkanocnym


W dniu 26.03.2021 r. został rozstrzygnięty konkurs gastronomiczny. W tym roku szkolnym, w okresie pandemii, konkurs przybrał nieco inną, zmodyfikowaną formę. Konkurs  pt.: „Na słodko i słono w klimacie wielkanocnych potraw” skierowany był do uczniów Branżowej Szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz i cukiernik. Warunkiem przystąpienia do konkursu było przedstawienie karty menu potraw  związanymi ze świętami wielkanocnymi, podawanymi na słodko i słono.

Celem konkursu było: kształtowanie postaw kreatywnych poprzez zapoznawanie się z potrawami na słodko i słono proponowanymi na wielkanocny stół, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej i cukierniczej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie właściwych relacji rówieśniczych.

W konkursie liczyły się pomysłowość, kreatywność, samodzielność i estetyka prac oraz nawiązanie do tematu Świąt Wielkanocnych.

Zwycięzcy konkursu otrzymali piękne dyplomy i nagrody, pozostali uczestnicy słodką niespodziankę.

I miejsce – Agata Muzyczuk -  kl I BSIs / kucharz

II miejsce – Iga Paszuk -  kl I BSIs / kucharz

III miejsce – Aneta Kusy -  kl I BSIs / kucharz

Wyróżnienie przyznano uczennicy Laurze Żelisko

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział, a zwycięzcom Gratulujemy!

 

Tekst: A. Kozicka