Pączki, pączusie ....
Pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, uformowane są w lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Tradycyjne, lekkie i puszyste, domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania, trzeba tylko dobrze wyrobić ciasto.
Uczniowie klasy VI i VII by świętować Tłusty Czwartek samodzielnie przygotowali pyszne, domowe pączki nadziewane wisienkami. Pani Justyna czuwała nad produkcją tych tradycyjnych pyszności. Chłopcy w roli cukierników sprawili się na medal!
J. Jakubowska