Tutaj powinien być opis

KUCHNIA ROSYJSKA – WIELKANOC

Już po raz drugi nasza placówka gościła uczniów ZS nr 2 w Hrubieszowie pod opieką  pani Neonilii Pawluk. Wspólnie z naszymi podopiecznymi  przygotowywali oni tradycyjne dania wielkanocne kuchni rosyjskiej. Pierwsza potrawa wymagała od wszystkich dużej dawki cierpliwości, a była to mianowicie rosyjska babka (kulicz), która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piekliśmy z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka i masło. Dzięki długiemu wyrabianiu ciasto było niezwykle lekkie, piórkowe  i oczywiście koniecznie z bakaliami. Kolejnym  daniem była rosyjska tradycyjna pascha. Przyrządzana jest ona i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi. Dodatkami do naszej paschy był cukier, rodzynki i migdały. Ostatnim daniem przygotowanym w dzisiejszym dniu były tradycyjne bliny. Istnieje wiele wersji ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kefiru lub kaszy. Bliny możemy podawać z łososiem, śmietaną oraz koperkiem. Serwuje się je także ze śledziem, sałatkami rybnymi, sosami, oraz na słodko z konfiturami. Nasi młodzi kucharze wybrali wariant z konfiturą. Jak na słodko to już wszystko – stwierdzili. Warunkiem koniecznym jest, aby bliny w momencie podania były ciepłe i wilgotne, ze względu na to, że szybko wysychają i stają się kruche. W trakcie przygotowywania tych niezwykłych potraw młodzież wymieniała się spostrzeżeniami i doświadczeniami. Poznawała nowe słownictwo i smakowała tradycji prawosławnej. Wszyscy byli niezwykle zaangażowani i pochłonięci pracą. Niestety to, co DOBRE szybko się kończy. Mamy jednak nadzieję, iż takich wspólnych spotkań i degustacji, będzie w przyszłości znacznie więcej.

Dziękujemy serdecznie pani Neonilii Pawluk za poprowadzenie warsztatów kulinarnych oraz wprowadzenie niezwykle miłej i przyjaznej atmosfery.