Tutaj powinien być opis

Smaczne, zdrowe, integracyjne gotowanie w grupach wychowawczych

 W dniu 11.10.2016 r. odbyły się zajęcia kulinarne w których uczestniczyli wychowankowie IV i VI grupy wychowawczej. W trakcie zajęć przygotowano od podstaw sos do spaghetti . Uczestnicy zajęć mogli dzielić się swobodnie swoimi doświadczeniami związanymi z przygotowywaniem różnych potraw. Na zakończenie zajęć wychowankowie wspólnie spożyli przygotowany posiłek.

 

A oto przepisy które umożliwiły na przygotowanie wspaniałych sosów:

 

SOS 1 łagodny

2 kilogramy pomidorów (sparzyć i obrać ze skórek)

1 kg mięsa mielonego

1 główka czosnku

1 duża cebula

2 puszki cebuli

sól i pieprz do smaku

 

SOS 2 ostry

1 kg pomidorów (sparzyć i obrać ze skórek)

7 – 9 papryczek chili

2 duże cebule

1,5 – 2 główki czosnku

sól pieprz do smaku

1 koncentrat pomidorowy (opcjonalnie do zagęszczenia sosu).

Po udanych wspaniałych zajęciach uczestnicy postanowili przygotować podczas następnego wspólnego gotowania placki sodowe.

Serdecznie zapraszamy wszystkich do obejrzenia foto relacji z naszych zajęć i do samodzielnego przygotowania sosów, które nam bardzo smakował.