Smaczne, zdrowe, integracyjne gotowanie w grupach wychowawczych
W dniu 11.10.2016 r. odbyły się zajęcia kulinarne w których uczestniczyli wychowankowie IV i VI grupy wychowawczej. W trakcie zajęć przygotowano od podstaw sos do spaghetti . Uczestnicy zajęć mogli dzielić się swobodnie swoimi doświadczeniami związanymi z przygotowywaniem różnych potraw. Na zakończenie zajęć wychowankowie wspólnie spożyli przygotowany posiłek.
A oto przepisy które umożliwiły na przygotowanie wspaniałych sosów:
SOS 1 łagodny
2 kilogramy pomidorów (sparzyć i obrać ze skórek)
1 kg mięsa mielonego
1 główka czosnku
1 duża cebula
2 puszki cebuli
sól i pieprz do smaku
SOS 2 ostry
1 kg pomidorów (sparzyć i obrać ze skórek)
7 – 9 papryczek chili
2 duże cebule
1,5 – 2 główki czosnku
sól pieprz do smaku
1 koncentrat pomidorowy (opcjonalnie do zagęszczenia sosu).
Po udanych wspaniałych zajęciach uczestnicy postanowili przygotować podczas następnego wspólnego gotowania placki sodowe.
Serdecznie zapraszamy wszystkich do obejrzenia foto relacji z naszych zajęć i do samodzielnego przygotowania sosów, które nam bardzo smakował.